Botox & Fillers
Uw gebit is onze zorg!

Paletsingel 118
2718 NS Zoetermeer
T. 079 363 44 20

Botox & Fillers

Home > Diensten > Botox & Fillers

Patiënteninformatie Botox®

Wat is Botox®?

Botox® en Azzalure® zijn merknamen, de werkzame stof is Botuline Toxine. In de geneeskunde wordt het al sinds 1973 gebruikt bij neurologische aandoeningen. Botox® blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig. Botox® is in de medische cosmetiek een middel dat geïnjecteerd wordt om spieractiviteit in het gezicht te verminderen. Het gevolg hiervan is dat de huid tot rust komt en bestaande rimpels vervagen. Bovendien wordt de vorming van nieuwe rimpels voorkomen.

Voor welke rimpels is het geschikt?

Met name de frons- en voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ook lijntjes op de neus en kin kunnen behandeld worden met Botox®. Op deze plaatsen heeft de huid het meest te lijden onder het samentrekken van de spieren. Doordat de huid na behandeling met Botox® niet meer plooit, herstelt deze, en vervagen de rimpels. De rimpeldiepte vermindert doorgaans 90 tot 95%.

Voor welke rimpels is het niet geschikt?

Onder andere de neus-lippen-plooi, rimpels op de wangen en het opvullen van de lippen. Op deze plaatsen is de spieractiviteit onmisbaar, en wordt een andere behandeling geadviseerd, bijvoorbeeld met Restylane® (Hyaluronzuur; een lichaamseigen stof, welke de huid verstevigd, hydrateert en opvult).

Wat is een regio?

De te behandelen gebieden noemen wij regio’s. Onder één regio wordt verstaan; de frons of het voorhoofd of de kraaienpootjes (rond twee ogen gelden als één regio). Dit gebruiken we als eenheid omdat voor een regio steeds een vergelijkbare hoeveelheid Botox® nodig is. Bij toepassing van therapeutische Botox® in de kauwspieren (bij overmatig klemmen), is het zo dat links en rechts als een aparte regio wordt gezien.

Is het gevaarlijk?

Nee. Botox® werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. In zeldzame gevallen kan een aangrenzende spier krachtvermindering ondervinden. Dit is van tijdelijke aard en kan –indien hinderlijk- behandeld worden. Bijwerkingen afgezien van neveneffecten van de prik komen niet voor. Nadat het middel is uitgewerkt herstelt de behandelde spier 100%.

Verdwijnt mijn mimiek?

Enkele jaren terug zag je nog vaak gezichten die re duidelijk te ‘star’ uitzagen (de Frozen Look). Onze ervaring stelt ons in staat subtieler en zonder verlies van expressie toch de rimpels optimaal te behandelen. Bespreek rustig met uw arts wat u wilt en vooral ook wat u niet wilt.

Is de behandeling pijnlijk en hoe zie ik er na de behandeling uit?

Botox® wordt met een heel klein naaldje geïnjecteerd in de spier. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. eventueel kan uw arts gebruik maken van een verdovende crème indien u erg gevoelig of angstig bent. Na de behandeling, die ongeveer vijf minuten duurt, kan de huid wat rood zijn als reactie op het prikken. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Heel soms ontstaat een klein blauw plekje, dit verdwijnt binnen 3 tot 5 dagen.

Wat moet ik doen na de behandeling?

De eerste 2 tot 4 uur na de behandeling moeten de behandelde spieren veel worden aangespannen, dus u wordt aangeraden veel te fronsen, lachen of het voorhoofd op te trekken, afhankelijk van het behandelde gebied. Liggen of bukken dient 2 tot 4 uur na behandeling vermeden te worden. Make-up of crème mag een uur na de behandeling gebruikt worden. Intensieve druk of massage van het gebied moet de eerste dagen na de behandeling vermeden worden.

Wanneer is het effect zichtbaar?

Enkele dagen na de behandeling begint de Botox® te werken en neemt de spieractiviteit af. Na 2 weken is het effect op de spier maximaal, de rimpels zijn dan al veel minder diep. Dit is het moment om het resultaat van de behandeling qua spierfunctie te beoordelen. Indien u wenst kunt u tijdens een controleconsult samen met uw arts beoordelen of het nodig is een correctiebehandeling uit te voeren. Gedurende de werkzame perioden zal uw huid steeds gladder worden.

Hoelang blijft het effect zichtbaar?

De werking op de spier duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. Vaak is het zo dat na meerdere behandelingen het effect langer aanhoudt. Het krijgt dan een wat meer permanent karakter. Om het gewenste resultaat te behouden hebben de meeste mensen om de 3 tot 6 maanden een behandeling nodig.

Mag ik direct weer in de zon of onder de zonnebank?

Ja. Wel is het aan te bevelen om als er een blauwe plek is ontstaan deze goed te beschermen met een hoge factor. Wanneer blauwe plekjes aan UV stralen worden blootgesteld kan dit leiden tot pigmentvlekjes.

 


Mondhygiënist Verschil Mondhygiënist Preventieassistente
,,

Wij houden ervan om duidelijk te zijn.

Lees daarom meer over onze behandelingen.