Aanvullend onderzoek implantologie

In sommige gevallen is bij u aanvullend of specifiek onderzoek noodzakelijk. Hierbij moet u denken aan een CBCT-scan (driedimensionale röntgenfoto) en studiemodellen met een proefopstelling. Deze worden in een aparte afspraak met u besproken.

Inhoud van het aanvullend onderzoek

In het aanvullend onderzoek  komen de volgende aspecten aan bod:

  • Aanvullend onderzoek naar de mogelijkheden
  • Specifieke voorlichting
  • Definitief behandelplan

U ontvangt naar aanleiding van dit onderzoek een begroting met begeleidende brief voor uw toestemming voor de behandeling.

Aanvullend of specifiek onderzoek

Een driedimensionale opname geeft veel meer informatie over de lokale anatomie van het kaakbot dan de standaard panoramaopname (denk aan boothoogte, botbreedte en de botkwaliteit). Het beste driedimensionale beeld is natuurlijk dat van uzelf  tijdens de operatie. Echter, een zorgvuldige planning vóór de operatie m.b.v.  een driedimensionale röntgenfoto voorkomt  soms onduidelijkheid tijdens de operatie.

Wanneer er absolute zekerheid nodig is over bijvoorbeeld de kaakhoogte in relatie tot de kaakzenuw (in de onderkaak) of de neusbijholte (in de bovenkaak) is een driedimensionaal beeld een vereiste. De driedimensionale röntgenfoto wordt overigens niet standaard gemaakt en alleen wanneer het echt noodzakelijk is. De kaakbreedte kan ook zeer nauwkeurig worden vastgesteld, waarbij de keuze van de implantaten met zekerheid kan worden vastgesteld.

In veel gevallen volstaat een driedimensionale röntgenfoto voor de (extra )pre-operatieve planning. Soms bieden CAD/CAM-technieken een uitkomst om de implantaatoperatie nog verder tot in de puntjes voor te bereiden (zie de uitleg over CAD/CAM).

Studiemodellen en proefopstelling

Studiemodellen met een proefopstelling geven veel informatie om de gehele behandeling met implantaten en de fase erna goed te laten verlopen. Beide geven informatie over:

  • De benodigde en beschikbare ruimte in uw mond
  • Het aantal benodigde implantaten
  • De correcte positie van de implantaten
  • Vervaardigen van een boormal die wordt gebruikt voor de juiste positiebepaling

* Na het intakeconsult en eventueel het aanvullend onderzoek, sturen wij een verslagbrief met onze bevindingen naar uw eigen tandarts.

Zia Ladrak
Tandarts en implantoloog

Meer weten?

Wilt u weten of implantaten voor u een mogelijkheid zijn, maak dan een afspraak bij tandarts en implantoloog Z.V. Ladrak voor een intakeconsult implantologie. In het intakeconsult wordt alles in kaart gebracht en met u besproken: van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten tot het gehele behandeltraject.

Contact