CAD/CAM-technieken

Bij implantologie speelt digitale techniek een steeds grotere rol. CAD/CAM is een afkorting die staat voor Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing.

CAD-fase

Voor een zorgvuldige planning alvorens een operatie is er soms veel meer informatie nodig dan alleen een driedimensionale röntgenfoto (gemaakt in het aanvullend onderzoek). Na de 3D-scan kunnen we op de computer met speciale software van Simplant (Firma Materialise Dental, gevestigd in België) een virtuele planning van de implantaten maken (de CAD-fase).

Aanvullend of specifiek onderzoek

Een driedimensionale opname geeft veel meer informatie over de lokale anatomie van het kaakbot dan de standaard panoramaopname (denk aan boothoogte, botbreedte en de botkwaliteit). Het beste driedimensionale beeld is natuurlijk dat van uzelf  tijdens de operatie. Echter, een zorgvuldige planning vóór de operatie m.b.v.  een driedimensionale röntgenfoto voorkomt  soms onduidelijkheid tijdens de operatie.

Wanneer er absolute zekerheid nodig is over bijvoorbeeld de kaakhoogte in relatie tot de kaakzenuw (in de onderkaak) of de neusbijholte (in de bovenkaak) is een driedimensionaal beeld een vereiste. De driedimensionale röntgenfoto wordt overigens niet standaard gemaakt en alleen wanneer het echt noodzakelijk is. De kaakbreedte kan ook zeer nauwkeurig worden vastgesteld, waarbij de keuze van de implantaten met zekerheid kan worden vastgesteld.

In veel gevallen volstaat een driedimensionale röntgenfoto voor de (extra)pre-operatieve planning. Soms bieden CAD/CAM-technieken een uitkomst om de implantaatoperatie nog verder tot in de puntjes voor te bereiden (zie de uitleg over CAD/CAM).

Studiemodellen en proefopstelling

Studiemodellen met een proefopstelling geven veel informatie om de gehele behandeling met implantaten en de fase erna goed te laten verlopen. Beide geven informatie over:

  • De benodigde en beschikbare ruimte in uw mond
  • Het aantal benodigde implantaten
  • De correcte positie van de implantaten
  • Vervaardigen van een boormal die wordt gebruikt voor de juiste positiebepaling

* Na het intakeconsult en eventueel het aanvullend onderzoek, sturen wij een verslagbrief met onze bevindingen naar uw eigen tandarts.

Zia Ladrak
Tandarts en implantoloog

Zijn implantaten voor u geschikt?

Maak een afspraak bij tandarts en implantoloog Z.V. Ladrak voor een intakeconsult implantologie. In het intakeconsult wordt alles in kaart gebracht en met u besproken: van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten tot het gehele behandeltraject.

Contact

Voordat de tandarts implantaten adviseert, doet hij eerst uitgebreid onderzoek. Hiermee kan hij vaststellen of het mogelijk is om implantaten te plaatsen. Voor dit onderzoek zijn o.a. röntgenfoto’s nodig. In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig.

Intake

Voor een zorgvuldige planning alvorens een operatie is er soms veel meer informatie nodig dan alleen een driedimensionale röntgenfoto. Met CAD/CAM technologie maken we een virtuele planning van de implantaten en worden risico's verwaarloost.

CAD/CAM

Uw kaak moet geschikt gemaakt worden gemaakt voor een implantaat. Uw kaakbot slinkt door verlies van uw eigen tanden. Soms is een tissue-expander, kaakverbreding of liften van uw neusbijholte nodig.

Pre-implantologie

Alle implantaatoperaties worden zorgvuldig voorbereid en onder steriele omstandigheden uitgevoerd.U krijgt voorafgaand aan de operatie informatie toegestuurd over de operatie zelf, de nazorg en de recepten die u moet ophalen.

Operatie en nazorg