Pijnklachten

Behandeling

Pijn na het trekken van een kies is geen uitzondering. U kunt op advies van uw tandarts of huisarts een veilige pijnstiller zoals paracetamol nemen. Duurt de pijn langer dan 2 dagen en krijgt u een vieze smaak in de mond, bel dan de tandarts. Er is waarschijnlijk sprake van een ontstoken wond. Het is belangrijk dat er na het trekken van een kies niet te veel in de mond wordt gespoeld met water, wat de wond kan open houden. Dit terwijl het belangrijk is dat de wond moet kunnen dichtgroeien.

Pijn na een zenuwbehandeling kan soms zeer heftig zijn. Vaak duurt deze niet langer dan 2 dagen. Mocht een gewone pijnstiller in deze periode niet (meer) helpen, neem dan contact op met uw tandarts. Iets minder dan de helft van de zenuwbehandelingen geven een zeurende pijn die 5-7 dagen kan aanhouden. Deze pijn is in de meeste gevallen goed te onderdrukken met pijnstillers.

Bij tandartspraktijk Dentalmind worden de meeste gaatjes gevuld met het composiet vulmateriaal en niet met het amalgaam vulmateriaal (de zilveren vulling). Composiet is tandkleurig en fraai om te zien. Echter, composiet hecht chemisch aan het glazuur en dentine, waarbij de tand een klein beetje onder ‘spanning’ komt te staan. Pijn na het boren en vullen van een tand of kies kan zich uiten in verhoogde warm-/koudegevoeligheid of het gevoel van ‘stroompjes’. Dit hoeft niet verontrustend te zijn. Deze pijn kan soms wel 4 tot 6 weken duren. Wordt de pijn langduriger en heftiger van aard, neem dan contact op met uw tandarts.

 

Op deze website staat een groot aantal pijnklachten. Hier kunt u lezen welke klachten bij welke problemen horen.

Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard, maar wel nauwkeurig. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn. Naast tanden poetsen helpt flossen tussen de tanden tegen het ontstaan of terugkomen van tandsteen. 

Klachten na een behandeling

Als er een verstandskies of een gewone kies is getrokken, dan moet u 1 of meer dagen rekening houden met een dikke kaak. Er is dan sprake van een hevige afweerreactie van het lichaam op de ingreep. Vooral de verwijdering van moeilijk liggende onderverstandskiezen kan tot een forse zwelling leiden. U kunt deze zwelling wat proberen te onderdrukken door op de plek van de getrokken kies een zakje gevuld met ijsblokjes tegen de wang te houden.

Over het algemeen neemt de zwelling na een aantal dagen gelukkig weer af. Het is mogelijk dat 1 of 2 dagen na de ingreep de zwelling nog steeds toeneemt en dat u zich erg ziek voelt en er koorts optreedt. Vaak zult u dan ook een vieze smaak en pijn in de mond hebben. U dient dan contact op te nemen met de behandelend tandarts of kaakchirurg.

Een dikke kaak en pijn na een zenuwbehandeling zijn mogelijk en gelukkig vaak van voorbijgaande aard. Als de zwelling 2 dagen na de behandeling nog steeds toeneemt en er koorts ontstaat, dan moet u direct contact opnemen met de tandarts.

Soms kunnen antibiotica helpen bij het onder controle krijgen van het ontstekingsproces. In andere gevallen is het wel eens nodig onder verdoving een klein sneetje in het tandvlees te maken om de zwelling te verhelpen.

 

Na een chirurgische ingreep aan uw gebit zoals een tandvleesoperatie of een ingreep aan de wortelpunt van de tand, moet u rekening houden met het optreden van een dik gezicht. U kunt de zwelling onderdrukken door een zak gevuld met ijsblokjes tegen de wang te houden. Ook nu geldt dat u contact moet opnemen met de behandelend tandarts of kaakchirurg als de zwelling na 2 dagen nog steeds toeneemt en er koorts ontstaat.  

Als u een dik gezicht hebt, is het belangrijk dat u rust neemt en uw temperatuur goed in de gaten houdt. Volg eventuele aanwijzingen van uw tandarts of kaakchirurg altijd op. Werken en sporten zijn in ernstiger gevallen af te raden. Vliegreizen zijn over het algemeen af te raden. Neem bij twijfel altijd contact op met uw tandarts of kaakchirurg.

Het kan zijn dat er na het trekken van een kies een beetje bloed in de mond nasijpelt. Het speeksel kan donkerrode bloedrestjes bevatten. Dit is op zich geen probleem.

Merkt u dat de hoeveelheid bloed in het speeksel toeneemt, dat de wond bloedt en het speeksel lichtrood kleurt, dan wijst dit op een nieuwe bloeding. Een nieuwe bloeding kan soms ook ontstaan korte tijd nadat de verdoving is uitgewerkt.

  • Om een nieuwe bloeding te stoppen kunt u proberen een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop erin op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit ongeveer dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u de wond hierna niet met hard voedsel beschadigt. Er is nu verder geen probleem.
  • Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de tandarts.
  • Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
  • Als er na een operatie aan uw tandvlees of kaak een bloeding optreedt die blijft voortduren, dan is het verstandig direct contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg. Onder verdoving kan er een nieuwe hechting worden aangebracht om de bloeding te stelpen.

U kunt een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig dicht te blijven bijten op het gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en al te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop tijdelijk met roken en het gebruik van alcoholische dranken.

U moet bij het tandenpoetsen de wond zelf proberen te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond héél voorzichtig poetsen. Verder is het belangrijk dat u, voordat u een kies laat trekken, altijd uw tandarts op de hoogte brengt van medicijnen die u gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken.

Voorbeelden van medicijnen die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie en bloedplaatjesstoornissen.  

Veelvoorkomende klachten en problemen

Door te hard poetsen kan het tandvlees zich terugtrekken. Terugtrekkend tandvlees is blijvend en kan zichzelf niet herstellen. Door de blootliggende tandhals kan er een scherpe stekende pijn ontstaan die blijft aanhouden door warm of koud eten en drinken. Deze pijn wijst op een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals. Is deze gevoelige tandhals de oorzaak, dan kunnen sommige tandpasta’s, zoals Sensodyne enige verlichting bieden. Mocht dit niet helpen, dat kan de tandarts u helpen bij gevoelige tandhalzen. De tandarts kan de tandhalzen met een speciale pasta insmeren, zoals Duraphat, of de tandhals bedekken met een composietvulling.

 

Ten slotte is er de zeurende en knagende pijn. Hebt u daar last van en een vieze bittere smaak in de mond, dan kan ontstoken tandvlees of een doorbrekende verstandskies de oorzaak zijn. Er is vaak een pijnlijke plek aan het tandvlees te voelen. Ook kan het tandvlees dikker zijn. De rand van het tandvlees voorzichtig borstelen of flossen helpt soms. Mocht dit niet helpen, neem dan contact op met de tandarts. De tandarts kan het ontstoken tandvlees voor u uitspuiten met een waterstofperoxideoplossing, of een speciaal spoelmiddeltje voorschrijven.

 

Een dik gezicht kan vanzelf ontstaan doordat de zenuw van een kies ontstoken is geraakt en is afgestorven. U hoeft dat niet altijd te merken. Soms is de tand misschien een paar dagen gevoelig geweest. Er is in de kaak een ontsteking aan de wortelpunt ontstaan, die vol zit met bacteriën en hun afvalproducten. Soms kan dit proces zelfs jaren voortduren zonder dat u er iets van merkt; een chronische ontsteking.

Door een verzwakking van de algemene weerstand zoals griep, kan een chronische ontsteking omslaan in een acute ontsteking. Het aantal bacteriën rond de wortelpunt neemt toe en het lichaam gaat hen te lijf door meer bloed naar de ontstoken plek te sturen. Hierdoor ‘zet’ het gebied op en het slijmvlies op de kaak zal dikker worden. Als dit proces langer voortduurt, kan ook de aangrenzende lip of wang dik worden. Meestal zult u pijn en een drukkend gevoel hebben en soms krijgt u koorts. Uiteindelijk zal er pusvorming optreden in de kaak. Het is van groot belang dat u contact opneemt met de tandarts. Hij kan meestal via de tand die de oorzaak is, het vuil er uit laten komen en u zo voor verdere complicaties proberen te behoeden.

Deze behandeling kan in een aantal gevallen prima zonder verdoving gebeuren en u zult dan direct erna merken dat het drukkend gevoel minder is. Bij een dikke wang is het soms nodig dat de tandarts er een klein sneetje in geeft om het vuil naar buiten te laten komen. Een verdoving is nu wel nodig, maar door de ontsteking werkt deze niet altijd even goed. Het maken van een sneetje in het slijmvlies van de kaak duurt echter hooguit een klein moment.
 

Verwaarloosde tandvleesontstekingen kunnen leiden tot afbraak van het kaakbot rondom de wortels. Bacteriën kunnen zich in bepaalde gevallen massaal ophopen in de ruimte onder de tandvleesrand en uiteindelijk aanleiding geven tot rotting en pusvorming. Het lichaam zal ook nu weer reageren met een verhoogde bloedtoevoer naar dit gebied. Samen met de pusvorming zal dit leiden tot een verdikking van het tandvlees. In de onderkaak kan dit achter in de mond zelfs leiden tot een dikke wang. Deze ontsteking gaat gepaard met pijn, een drukkend gevoel en een vieze smaak in de mond.

Een ophoping van bacteriën kan ontstaan als uw tandvlees in een slechte conditie is, maar ook bij een half doorgebroken verstandskies. De rottingsbacteriën die de pusvorming veroorzaken leven zonder zuurstof en wat belangrijk is; zuurstof maakt hen zelfs dood. De tandarts kan u dan ook helpen door de ruimte onder het tandvlees met een waterstofperoxideoplossing uit te spoelen. Waterstofperoxide brengt namelijk al veel zuurstof in dit gebied. In ernstiger gevallen zal de tandarts onder verdoving een sneetje moeten geven in het tandvlees.

Vaak worden de problemen na het uitspuiten van de ontsteking minder ernstig van aard, maar de oorzaak is nog niet opgelost. Zo zal ziek tandvlees weer gezond moeten worden gemaakt (een uitgebreide tandvleesbehandeling) en verstandskiezen zullen moeten worden verwijderd als zij herhaaldelijk tot tandvleesontstekingen leiden.

 

Pijn die vanzelf ontstaat en blijft aanhouden wijst vaak op een probleem. Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit duiden op een zenuwontsteking van de tand. Een zenuwontsteking wordt gekenmerkt door een hevige afweerreactie van de bloedvaatjes in de tand. Deze bloedvaatjes gaan als het ware ‘openstaan’ en scheiden vocht af. Hierdoor neemt de druk in de tandzenuw toe. Deze toename van druk gaat gepaard met pijn.

Een zenuwontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een gat in de tand niet op tijd wordt behandeld, waardoor bacteriën de zenuw kunnen binnendringen. Om verdere problemen zoals een wortelpuntontsteking te voorkomen, is het verstandig zo spoedig mogelijk de tandarts te raadplegen. U kunt in de tussentijd een veilige pijnstiller zoals paracetamol innemen om de pijn tijdelijk wat te verlichten.

Soms gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft. Na enige tijd kan de kies of tand toch opnieuw gevoelig worden. De pijn is nu anders. De pijn zit dieper in de kaak en is doffer van karakter. Het is nu makkelijker de pijnlijke tand aan te wijzen. Voelt de tand of kies wat hoger aan en is hij gevoelig bij het bijten, dan kan dat wijzen op een wortelpuntontsteking. Als complicatie kunt u een dikke wang krijgen. Neem in deze gevallen direct contact op met uw tandarts.

Het is ook mogelijk dat de scherpe pijn bij een zenuwontsteking niet meer overgaat en de pijn verhevigt met bijten en bij druk op de kaak ter plaatse van de tand of kies. U hebt dan een combinatie van een wortelpuntontsteking en een zenuwontsteking. Raadpleeg altijd uw tandarts.